Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4013

Tapio Ketonen

Kysymys:

Usein näkee mainittavan, että dieselin hankkiminen kannattaa 25-30 tkm vuotuisella ajolla. Mistä sitten johtuu, että laskiessani kuluja Tuulilasin “bensa vai diesel” laskurilla saan jo pelkän käyttövoimaveron “kuolettamiseen” vaadittavaksi ajomääräksi usein yli 50 tkm? Esim. vertaillessani Skoda Octavian bensa ja dieselmoottorien pienimpiä malleja saan tuloksen, jonka mukaan viiden vuoden aikana pitäisi joka vuosi ajaa 256 tkm jotta dieselin korkeampi hankintahinta sekä käyttövoimavero tulisi mitätöityä!

Näytä vastaus

Vastaus:

Voihan sitä sanoa, että diesel kannattaa jo tuhannen kilometrin matkalla, jos ei ota huomioon kaikkia kuluja. Totuus on kuitenkin toinen. Jos huomioidaan kaikki kustannukset, dieselillä ajaminen kannattaa aika harvoin.

Dieseliä tekevät edullisemmaksi:

 • pienempi litramääräinen kulutus
 • edullisempi polttonesteen hinta
 • Parempi jälleenmyyntiarvo

  Tätä edullisuutta vastaan vaikuttavat:

 • käyttövoimavero korkeampi hankintahinta

  Kaikki muut seikat on helppo laskea, mutta se jälleenmyyntiarvo on yleensä arvausten varassa. Uutena noiden mainitsemiesi autojen hintaero on 5 790 euroa, joten sen kerääminen pienemmillä polttonestekuluilla on aikamoinen urakka. Tuskinpa esimerkiksi 3-5 vuoden päästä näiden autojen hintojen ero käytettynä on puoltakaan tuosta, veikkaisin enentään neljännestä.

  Olet kyllä laskenut jotenkin ihmeellisesti, sillä kokeilin tuolla laskimella niitä halvimpia malleja, ja jos halutaan kerätä hintaero ja käyttövoimavero takaisin yhden vuopden aikana, silloin pitää ajaa tuo mainitsemasi km-määrä – tulos riippuu siitä, miten paljon olet laittanut maantieajon ja kaupunkiajon osuuksiksi. Arvoilla 3 000 km kaupunkiajoa ja 18 000 km maantieajoa laskuri antaa yhden vuoden taitepisteeksi 257 114 km. Kahden vuoden kohdalla lukema on 138 376 km vuodessa, kolmen vuoden aikana pitäisi ajaa 98 797 km vuodessa, neljän vuoden aikana 790 07 km joka vuosi. Jos hintaero ja muut kulut halutaan kattaa viiden vuoden aikana, pitää joka vuosi ajaa 67 133 km. Vuotuinen käyttövoimavero tulee maksetuksi 19 638 km ajolla.

 • Julkaistu: 11.1.2005

  Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

  Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.