Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4008

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olemme tässä työpaikalla fundeeranneet lohkolämmittimen jatkuvaa päälläoloa (24 h) lämpimillä ilmoilla ja siitä mahdollisesti aiheutuvia haittoja. Eräs tiesi varmuudella kertoa, että jos lohkolämmitin on jatkuvasti päällä ulkolämpötilan ollessa plussan puolella, niin se polttaa kannentiivisteen…oli kuulemma kokemuksia…vesi kiehuu ja paine nousee etc.

Meillä muilla on sellainen käsitys, että ainoa haitta jatkuvasta lämmityksestä on jäähdytysnesteen ominaisuuksien huonontuminen ja senkin voi välttää nesteiden vaihtoväliä lyhentämällä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lohkolämmittimen teho on yleensä n. 500 W. Suurin haitta jatkuvassa käytössä on tietenkin energian kuluminen. Tuntuu jotenkin turhalta polttaa sähköä täysin tarpeettomasti 12 kWh vuorokaudessa.

Teknisesti haittapuolelle jää mielestäni aika vähän. Ei lohkolämmitin polta kannentiivistettä, kyllä se kansipahvi menee aivan muista syistä. Lohkon sisällä on yleensä sen verran reilusti nestettä, että neste on liikkeessä, koska lämmin neste nousee ylöspäin eli kannen kanaviin ja jäähtyessään laskee sitten taas alemmas, pois uuden kuuman tieltä.

Lämpöä johtuu koko ajan sylinteriryhmän ulkopinnan kautta harakoille, sitä enemmän mitä korkeampi nesteen lämpötila on, joten enpä uskoisi, että kiehumisvaaraa on. Moottorin normaali lämpötila on 90 astetta, enkä ole koskaan tavannut niin tehokasta lohkolämmitintä, että lämpömittari olisi pitemmänkään käytön jälkeen kivunnut asteikolle, vaikka yleensä mittarin anturi onkin sylinterinkannessa eli tuon edellä mainitun nesteen vapaan kierron piirissä.

Moottori kuumentaa käydessään sitä nestettä paljon tehokkaammin, joten eiköhän se vanhenna nestettä vähintään yhtä tehokkaasti. Perinteiset nesteet pitäisi tietenkin vaihtaa vissiin parin vuoden välein, uudet eli punaiset kestävät pitempään. Oli miten oli, tuo parin vuoden vaihtovälikään ei pahasti kukkaroa rasita, pahempi ongelma on, että yleensä vaihto unohtuu.

Julkaistu: 10.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.