Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4004

Kysy autoista - kysymys 4004

Tapio Ketonen

Kysymys:

Opel Vectra 2.2-04. Auto seisoi lentoparkin kaukopysäköinnissä 16 vrk joulukuussa. Ei käynnistynyt ilman apuvirtaa. Jouduin kutsumaan myös assistance palvelun paikalle, kun lämmityslaitteenpuhallin ei lähtenyt pyörimään. Vika korjaantui käyttämällä sulaketta irti ja takaisin. Assistance-palvelun mies sanoi kysyttäessä auton kuluttavan virtaa myös seisoessa pitempään tietokoneiden keskustellessa keskenään. Tapauksia kuulema ollut.

Kysymys kuuluu,onko normaalia,että 10nbsp;000 km ajettu auto kuluttaa akun 2 viikkoa seisoessaan loppuun, niin ettei se starttaa ilman apuvirtoja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Se tietokoneiden keskustelu ei ymmärtääkseni kuluta virtaa niin paljon, että sillä olisi suurempaa merkitystä. Mielestäni siinä puhutaan milliampeereista, ja todennäköisesti akku menettää varauksestaan enemmän seistessään käyttämättömänä ja kaapelit aivan irti. Kyllä siis autossa lienee ollut jotain muutakin virrankulutusta kuin vain ne tietokoneet. Eräs virrankuluttaja nykyautoissa on kauko-ohjattu keskuslukitus. Sen vastaanottimen kun pitää olla koko ajan päällä odottamassa, josko isäntä tulisi lähistölle painelemaan kauko-ohjaimen nappia.

16 vuorokautta on 384 tuntia, ja esimerkiksi 50 Ah tulee käytettyä 0,13 A purkuvirralla eli noin 1,5 W teholla. Se on yhden pienen merkkivalon teho. Jos akusta puretaan tuon verran, sen puhti ei enää riitä käynnistykseen. Polttonesteen suihkutusjärjestelmä, sytytysjärjestelmä ja käynnistin tarvitsevat melko runsaasti virtaa.

Auton virrankulutuksen voisi tutkia laittamalla riittävän herkän ampeerimittarin toisen navan kiinni niinuskaapeliin ja toisen akun napaan. Kun miinuskaapeli irrotetaan akun navasta, mittari näyttää, miten paljon virtaa auto kuluttaa. Ensiksi pitää toki tutkia, että kaikki virrankuluttajat on kytketty pois päältä.

Tuo sulakkeen irrotus liittynee juuri tuohon tietotekniikkaan, jota autossa alkaa olla jo kaikkialla. Kyseessä on sama tilanne kuin jos tietokone menee jumiin. Siitäkin pitää silloin katkaista virta ja käynnistää uudelleen. Kohta taitaa autoista tulla sellaisia, että jonkin häiriön tullessa kaikkien pitää nousta autosta ja kuljettajan pitää lukita ja avata uudelleen ovet, ennen kuin matka voi taas jatkua!

Julkaistu: 7.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.