Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3994

Kysy autoista - kysymys 3994

Tapio Ketonen

Kysymys:

Oletetaan että samalla valmistajalla on esim. 2 litrainen 4-sylinterinen moottori ja 2 litrainen 6-sylinterinen moottori, jotka ovat muuten täysin samanlaisia, mutta tuossa sylinterien määrässä on eroa. Kuluttaako 6-sylinterinen teoriassa enemmän bensaa vai ei?

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa kuutonen on epätaloudellisempi. Siinä on enemmän pintoja, joiden kautta lämpö pääsee siirtymään palotilasta jäähdytysnesteeseen, ja tuo hukkaan joutuva lämpö pitää korvata poltamalla enemmän bensaa. Kuutoskoneessa on myös enemmän laakereita ja männänrenkaita, joiden liikuttaminen aiheuttaa kitkahäviöitä.

Nuo tekijät eivät kuitenkaan ole kovin merkittäviä. Kuutosella taas on monia etujakin, joskin se on hieman kalliimpi valmistaa. Tärkein etu suoralla kuutosella on se, että se käy luonnostaan värinättömästi, koska se tasapainottaa itse itsensä. Koneen käynti siis on hyvin siistiä, laatuautoon sopivaa.

Julkaistu: 1.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.