Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3992

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikähän mahtaa olla syynä siihen, että Toyota… Corolla 1.4 D4D dieselmoottorin käyttöohjeissa neuvoo pitemmän ajomatkan jälkeen käyttämään moottoria joutokäynnillä ennen moottorin pysäyttämistä puolisen minuuttia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Diesel-Corollan moottorissa on turbo, ja se saattaa olla käytön aikana jopa punahehkuinen. Jos auto sammutetaan suoraan kovasta ajosta, samalla loppuu turbon jäähdytys. Laakerissa oleva voiteluöljy palaa sinne kovaksi karstaksi, ja tämä voi heikentää voitelua.

Yleensä kaikkien turbomoottorilla varustettujen ajoneuvojen käyttöohjeissa kehotetaan käyttämään moottoria tyhjäkäynnillä vähintään tuo puoli minuuttia, isommissa koneissa pitempäänkin. Tämä pidentää turbon käyttöikää tuntuvasti, joten ohjetta kannattaa noudattaa. Toki järkeä voi käyttää. Jos autolla on ajettu hitaasti, silloin jäähdytyskäyttö ei ole tarpeen.

Julkaistu: 29.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.