Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3990

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysyisin ralisevasta äänestä, joka kuuluu normaali lämpöisellä koneella joutokäynnillä 800-900 r/min. Auto on Ford Mondeo -02 ja kone on se pienin 1,8-litrainen 110hv bensakone. Kilometrejä on tullut mittariin 75000.

Kylmänä ääntä en kuule, mutta koneen kierroksetkin on silloin yli 1000 r/min. “ralina” ei ole tasaista ja kun kierroksia nostaa 1000 ja yli, niin ääni häipyy. Muuten kone käy ja kulkee hyvin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jaa-a, kunpa kuulisi edes vähän tuota “ralinaa”. Usein moottorin tyhjäkäynti on vähän ruman oloista, jos kierrokset ovat kovin pienet. Moottori käy epätasaisesti, ja tämä saa vaihteiston hammaspyörien välykset pitämään ääntä, kun moottori välillä pyörittää, välillä jarruttaa.

Jos ääni häviää, kun painat kytkimen pohjaan, asiassa on juuri tästä kysymys. Ilmiöllä ei kuitenkaan ole mitään käytännön merkitystä, ajoonhan auto on tehty eikä joutokäynnillä bensaa polttamaan!

Julkaistu: 28.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.