Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3953

Kysy autoista - kysymys 3953

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistamassani autossa on ajonvakautusjärjestelmä ja olen siirtymässä nastattomiin talvirenkaisiin jatkossa. Kysymys/ehdotus TL tutkii: Korvaako ajonvakautusjärjestelmä nastarenkaiden paremman pidon? Mielenkiintoinen testi voisi olla esim. vertailu eri automerkkien vakautusjärjetelmistä.

Näytä vastaus

Vastaus:

ESP eli ajonvakautusjärjestelmä ei ole korvike tai vaihtoehto nastoille. Se vain auttaa kuljettajaa hallitsemaan autonsa, tekee siis sellaisia toimenpiteitä, mitä kuljettajankin pitäisi tehdä eli oikaisee luiston heti havaitessaan. Jos pitoa ei ole, ESP:stä ei ole hyötyä.

Ajonhallintajärjestelmät ovat voimakkaassa kehitysvaiheessa. Se on jo erittäin monessa autossa vakiona, ja useimpiin muihinkin sen saa lisävarusteeksi. Toiminta paranee koko ajan, joten kyse on lähinnä siitä, minkä sukupolven järjestelmä autossa on.

ESP:n pitäisi olla vain apuväline kuljettajalle. Kuitenkin näyttää siltä, että joissakin autoissa on selvästi jätetty alustan ominaisuudet keskentekoisiksi ilmeisesti sillä perusteella, että ESP hoitaa homman.

Julkaistu: 2.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.