Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3924

Kysy autoista - kysymys 3924

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikä riivaa Senicin (2004; 34000 km) jarruja? Ihan uutena ne vinkuivat hillittömästi hitailla nopeuksilla jarrutettaessa. Ekassa huollossa niille ei osattu tehdä mitään. Kahdeksan kuukauden jälkeen tuli kutsu jarrujen tarkastukseen, jolloin vinkuna hellitti, mutta edelleen kuuluu pientä ääntä.

Jarrujen äkkinäisyyttä (helposti äkkipysähdys) on saatu helpotettua, mutta höyhenjarrutuksen vaihe puuttuu edelleen. Eli kun painan jarrupoljinta, niin jarrutus ei ala heti. Pitää arvailla koska jarruvaikutus alkaa – hankalaa esim suojatien edessä.

No nyt jarru on lukkiutunut kahdesti. Ekalla kerralla meni itsestään pois. Tokalla kerralla tietokone vaati huoltoa ja näytti ABSää, joten ajoin ykkösvaihteella pari kilometriä huoltoon. Lopussa tuli jo selvä palaneen käry ohjaamoon. (Mikä kärysi?) Seuraavana päivänä kun kaverit aloivat huoltaa jarruja vika oli häipynyt ja kavereitten mielestä jarrut olivat vain jäätyneet kevyestä talvipakkasesta (en ole aivan blondi..) Mitäs sanot?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikka nenäni onkin kuulemma liian pitkä, koska työnnän sitä joka paikkaan, niin aivan niin pitkä se ei ole, että netin välityksellä haistaisin, mikä siellä haisi. Aivan näin umpimähkään kuitenkin arvailisin, että Scenicin ylitieteellisen tuntuinen käsijarrusysteemi lienee jotenkin kummitellut. Jos jarrut ovat edes osin päällä, niistä tulee aika pian inha haju.

Ilmeisesti vinkumiselle on huollossa tehty jotakin, koska niitä koskeva huoltokampanja on näemmä käynnistetty. Volvo on aika taitava salaamaan näitä takaisinkutsukampanjoita, joten enpä ole asiasta kuullut aiemmin. Ehkä jarrupalojen ja mäntien väliin on asennettu uuden tyyppiet kitinäpellit, niiden avullahan noita vinkumisia on yleensä poistettu.

Jarrujen äkäisyydestä on vaikea sanoa mitään. Koska en ole ajanut uudella Scenicillä, en osaa sanoa, kuuluuko se auton perusominaisuuksiin. Tuollainen viiveellisyys ei kuitenkaan ole normaalia, joten kyllä auto pitäisi viedä tuosta syysstä korjaamolle.

Julkaistu: 25.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.