Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3914

Kysy autoista - kysymys 3914

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko Ketosella kokemusta ns. “fuel saverista”, tätä mainostetaan mm. Tekniikan Maailman sivuilla. Laitteella luvataan 5-20 prosentin polttoainesäästö ja puhtaammat pakokaasut. Laitteen voi palauttaa kolmen kuukauden aikana, ja kuulemma niitä on pilvin pimein ammattiautoilijoiden käytössä.Firman nettisivut vaikuttivat asiallisilta. Kannattaako kokeilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensiksi lyhyt vastaus kysymykseen: Ei kannata kokeilla.

Näitä “Fuel savereita” on mainostettu maailman sivu. Toiminta on aina ollut samanlaista, eli hyötyä niistä kertyy ainoastaan myyjälle, ostajan rahat menevät hukkaan. Tuotteita mainostetaan vaikka minkä “mustan magian” perusteella. Sinne on otettu mukaan magnetismit ja harvinaiset maametallit. Oikeissa testeissä ei näillä ole saavutettu minkäänlaisia kulutussäästöjä.

USA:ssa näiden myyjien väitteisiin on joissakin tapauksissa tartuttu rankalla kädellä, on jopa asetettu markkinointikieltoja. Eräässä tällaisesa tapauksessa markkinoija oli erehtynyt ilmoittamaan tarkkoja prosenttilukuja kulutuksen vähenemisestä, ja kun näitä ei voitukaan osoittaa toteen, silloin räpsähti kielto.

Ihmelaitteiden kohdalla on tilanne aina se, että jos niistä olsi hyötyä, ne olisivat jo käytössä. Ensiksi jonkun auton varusteena ankaran patenttisuojauksen kattamina, sitten 17 vuoden jälkeen patentin rauettua kaikkien käytössä.

Eli siis asialla ovat samanlaiset tyypit kuin ennen vanhaan villissä lännessä kiertäneet huijarikauppiaat. He myivät pullotettua ainettaan, joka paransi kaikki vaivat ja sai kaljun kasvamaan uutta tuuheaa tukkaa. Kun ostaja sitten havaitsi, ettei homma toiminutkaan, kauppias olikin jo vaihtanut paikkakuntaa.

Käyttäjien todistelut kulutuksen vähenemisestä ovat arvottomia. Suunnilleen jokainen, jonka käsketään tarkkailla autonsa kulutusta, muuttaa samalla tiedostamatta ajotapaansa. Sen vaikutus on paljon suurempi kuin yleensä osataan edes kuvitella.

Julkaistu: 22.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.