Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3891

Tapio Ketonen

Kysymys:

v 2004 Mondeo wagon ajettu 8000 km. Jarrutettaessa kuuluu takajarruista “rohinaa”. Käytetty huollossa ja säätivät jarruja, mutta 3 viikon ajon jälkeen “rohina” palasi. Voiko johtua jarrupalojen materiaalista vai onko tämä niitä kuuluisia “ominaisuuksia”?

Näytä vastaus

Vastaus:

Et kerro, missä ajassa tuo on ajettu. Jos auto on aivan uusi (2-3 kuukautta), syy voi olla jarruihin roiskuneessa hiekassa. Jos aikaa on kulunut enemmältikin, silloin syynä on ilmeisesti Mondeon tyyppivika, takajarrujen jumittuminen. Oman Mondeoni takajarrut pitää purkaa, puhdistaa ja voidella kuparitahnalla vähintään kaksi kertaa vuodessa. Muuten jarrut alkavat kuumentua. Juuri talvirenkaita vaihdetaessa totesin, että takalevyt olivat aika lailla kuluneet etenkin sisäpuolelta. En rohjennut mitata levyjä, etteeivät vain olisi olleet liiaksi kuluneet!

Auto kannattaa viedä uudelleen huoltoon ja pyytää korjaamoa ottamaan asian tosissaan. Jarrusylinterin yhteydessä olevan käsijarruvivun voiteleminen kuoarispraylla, jarrupalojen irrotus ja puhdistaminen sekä liukuvien pintojen voiteleminen kuparitahnalla pitävät Mondeonkin jarrut muutaman kuukauden kunnossa.

Viimeistään keväällä sama homma on kuitenkin jälleen edessä. Todella tyhmä ja hankala rakenne nuo levyjarrut takana, ainakin näin suomalaisissa olosuhteissa!

Julkaistu: 16.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.