Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3879

Tapio Ketonen

Kysymys:

Talliko vai piha?Uuttani ei-heti-tärvelläkseni utelen: Tallissako häntä säilytän, ja jos, niin termostaatti nollaanko vai pariinkymppiin? Vaiko peräti pihalla piuhassa? Korruptio (liekö ollut korroosio) kuulemma pahenee huoneenlämmössä olletikin jos / kun kaararukka kodin lämpöön – niinkuin usemmiten Härmän syys / talvisäässä käy, läpikosteana tallitetaan… (Kakkosrenkaatkin, kuulemma säilöytyvät kelvommin paitsi pimeässä, myös viileähkössä)??

Vanhanajan kerrostalon kellaritallissa ei näet noita tuuletuksia, ilmastoinnista haaveilemattakaan, ole, ei tule. Myös tallin ylisen papan asunnon lattia kylmennee, jos nollaan -staatin. Pakkanenko panee hellemmin? Ei ainakaan minua.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kosteudesta huolimatta ainakin minä säilyttäisin autoa tallissa. Autohan ostetaan käyttöä eikä säilyttämistä varten. Kannattavinta on säilyttää autoon sijoitetut rahat jotenkin muuten sijoitettuna, joko pankissa tai muuten tuottavasti sijoitettuna! Auto ei ole missään tapauksessa ikuinen, sillä on oma rajallinen käyttöikänsä.

Korruptiosta en tiedä, väittävät, että jos tarjotaa kylmiä voileipiä ja lämmintä olutta, kyseessä ei ole korruptio, mutta jos tilanne on päinvastainen, silloin siitä on kysymys. Mutta korruptio ei kuulu Tuulilasin aihepiireihin, joten ei siitä enempää.

Korroosio eli ruostuminen etenee sitä tehokkaammin mitä lämpimämmässä ympäristössä ollaan. Kosteus edistää ilmiötä tehokkaasti. Mutta korroosioon on autoa valmistettaessa varauduttu, juuri tästä syystä pinnassa on maali ja alustassa lisäksi ruosteenestoaine.

Ruostuminen on raudan ja ilman hapen välinen kemiallinen reaktio. Sitä tapahtuu aina, kun nämä aineet pääsevät toistensa kanssa tekemisiin. Maali ja muut ruosteenestoaineet pyrkivät estämään ruostumista, ja tämä onnistuukin niin kauan, kun maalin tai muun suoja-aineen muodostama kalvo metallin pinnalla on ehyt.

Ei siis ole mitään järkeä lähteä vääntämään pattereita kiinni. Sen sijaan on syytä huolehtia auton puhtaudesta ja karistaa ylimääräiset lumet autosta ulos ennen talliin ajamista. Voisi olla myös viisasta pitää auton ikkunat auki tallissa, jotta auton lattialle kertynyt vesi pääsisi haihtumaan. Kyllä se lämpimässä tallissa ilman tuuletustakin ainakin vähenee paremmin kuin pihalla pakkasessa.

Julkaistu: 10.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.