Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3862

Tapio Ketonen

Kysymys:

Auton myös etusivuikkunat tummennettu. Poliisi haukkana paikalle… poistettava tässä ja nyt, muuten lähtee kilvet.Sakko toimitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen, josta päätös 4kk kuluttua; tuomio aiheeton, sakko perutaan, eikä mitään selvitystä tai syytä. Perustelu sakon lähettämiselle, koska olemme Eu:ssa ja esim. Portugalissa/Espanjassa etuikkunoiden tummennukset sallittuja, samaa lakia pyritään EU maissa käyttämään erinäisiä poikkeuksia lukuunottamatta.Portugalin kilvissä Suomessa olevasta autosta ei poliisilla ole oikeutta varmaankaan tummennuksia poistattaa, miksi suomalaisesta autosta….

Näytä vastaus

Vastaus:

Mikähän tyyppivika tässä nyt oikein on? Aika sekoilua koko kirje. Ei se ole mikään peruste sakon peruuttamiselle, että ollaan EU:ssa ja Portugalissa jostakin syystä sallitaan sivuikkunoiden tummentaminen. Mutta se voisi olla syy peruutukselle, että tuon tyyppisestä puutteesta ei ole perusteita sakottamiselle, asia pitäisi mennä huomautuksella ja merkinnällä rekisteriotteeseen.

Sitten ihmetyttää se korkein hallinto-oikeus. Eihän se minun mielestäni käsittele liikennesakkoja! Tavallinen sakko menee tiettävästi ensiksi asiantuntijakäsittelyyn, ja se voidaan peruuttaa jo tässä vaiheessa. Poliisin antama sakkolappuhan on viralliselta nimeltään rangaistusvaatimus, ja se vahvistetaan tuomioistuimessa. Yleensä se kuitenkin menee läpi sellaisenaan.

Ikkunoiden tummennukselle on olemassa tarkat säännöt, ja tiettävästi Suomen pykälät ovat tältäkin osin EU-direktiivien mukaiset. Jos jossakin maassa direktiivejä ei ole otettu lainsäädäntöön kuten pitäisi, se ei ole mikään peruste sille, että Suomessa pitäisi lipsua omista säännöksistä.

Julkaistu: 4.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.