Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3856

Kysy autoista - kysymys 3856

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä erotan kitkarenkaan kesärenkaasta? Onko renkaissa jotkut merkinnät, joista sen näkee?

Näytä vastaus

Vastaus:

No et ainakaan pidosta! Tästä tosin jotkut ovat myös eri mieltä. Varmempi tuntomerkki on se, että renkaan kyljessä on yleensä merkintä M+S. Pääsääntö on, että renkaan on oltava valmistajan talvikäyttöön tarkoittama. Yleensä tuosta ei tule epäselvyyttä, sillä talvirenkaan kuviointi on karkeampi ja myös kulutuspinnan kumiseos on pehmeämpää kuin kesärenkaissa.

Juuri nuo kaksi ominaisuutta eli kuvion karkeus ja pehmeämpi kulutuspintakumi saavat nastattoman renkaan pitämään hieman kesärengasta paremmin talvikelillä. Keskieurooppalaiset tavlrenkaat on tehty kovemmasta kumiseoksesta, ja niiden pito onkin likimain kesärenkaan luokkaa etenkin kylmällä kelillä.

Termi kitkarengas on sinänsä virheellinen ja peräisin mainosnikkareilta. Oikea termi on nastaton talvirengas. Kitkaahan on kaikissa renkaissa, joissakin enemmän, joissakin vähemmän.

Julkaistu: 2.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.