Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3840

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ongelmana on Toyota Avensis 2,0 D4, vuosimallia 2003, ajettu kohta 44 000 km. Sammui moottoritiellä, ei halunnut sen jälkeen pysyä käynnissä. Hinausautolla vietiin merkkiliikkeeseen. Venttiilit vääntyneet, kaikki. Kuulemma itse aiheutettu. (Silloin ei takuu korvaa.)

Sanoivat että kakkosvaihde laitettu päälle 120km tuntivauhdissa. Kuka hölmö nyt niin tekisi!? Saako edes kakkosvaihteen päälle noin kovassa vauhdissa? Vääntyisikö venttiilit jos niin tekisi? Kestääkö kone sen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nykyisissä autoissa elektroniikka muistaa kaikenlaisia asioita, ja saattaa olla, että tuo tieto on peräisin juuri sieltä. Kannattaa kysyä tarkemmin korjaamolta ja pyytää antamaan tuo lausunto kirjallisena ja perustelemaan, mihin se perustuu.

JOS asia todella on niin, että kakkosta ei ole huitaistu vahingossa päälle vauhdissa, sitten asiasta kannattaa ryhtyä kinaamaan toden teolla. Oman kannan näyttäminen todeksi voi tosin olla vaikeaa. En tunne Avensiksen elektroniikkaa, mutta pahaa pelkään, että siellä on riittävästi muistia ajotilanteista tuollaisenkin asian selvittämiseksi.

Kakkonen menee kyllä päälle kovassakin vauhdissa, vaikka keppi paneekin vastaan. Ei tuo siis ole mitenkään mahdotonta. Jos kakkonen on päällä ja kytkin nostetaan ylös, moottori joutuu aika tolkuttomille ylikierroksille, eikä sitä ole mitoitettu kestämään tuollaista. Avensiksessa on jakopäässä hammashihna, joka saattaa tuollaisessa tilanteessa hypätä väärille hampaille. Mutta vaikka ei hyppäisikään, voi olla, että venttiilit eivät ennätä huimilla kierroksilla sulkeutua ennen männän nousemista ylös.

Tuo vaurio on sieltä pienimmästä päästä, mitä tuollaisessa tilanteessa saattaa tapahtua. Koneen saanee kuntoon pelkkien venttiilien uusimisella. Jos jokin venttiili olisi katkennut, uusiksi menisi helposti mäntä ja koko sylinterinkansi. Ja jos kiertokangen laakeri olisi pettänyt, silloin pätkä olisi tullut moottorin kyljestä ulos. Koko moottorista ei olisi enää saanut lainkaan kalua.

Julkaistu: 30.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.