Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3839

Tapio Ketonen

Kysymys:

Työautossani on pitkissä ja lyhyissä valoissa polttimona H1. Saako lisää valotehoa jos vaihtaa tilalle esim. H7:t? Tai onko parempaa vaihtoehtoa vaihtamatta umpioita? Saako molemmat, siis pitkät ja lyhyet, palaa kun on pitkät päällä? Tuleeko jotain ongelmia umpioiden kuumenemisen suhteen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos laittomuuksien teille aiot lähteä, niin osta saman tien sinne keulalle laittomat xenonvalosarjat. Ainakin Biltema kauppaa niitä luettelossaan. AKE:n valvonnan pitäisi puuttua asiaan, mutta enpä tiedä onko noin tapahtunut.

Tilanne nimittäin on se, että jos autosi valoihin kuuluvat alunperin H1-polttimot, H7 ei sinne sovi, eikä sitä saa edes sovittaa. Valonheittimen hyväksyntä koskee vain sitä polttimotyyppiä, jota käyttämään se on tarkoitettu. Juuri tästä syystä eri tyyppisillä polttimoilla on erilainen kanta.

Joissakin autoissa lähi- ja kaukovalot palavat yhtaikaa. Tämä on etenkin silloin tarpeen, kun kaukovalo on lähivalojen sisäpuolella, ulompien valonheittimien kun pitää palaa ajettaessa. Tuon lämmön kanssa kannattaa kyllä olla varovainen, sillä valonheittimet tehdään jokseenkin kokonaan muovista. Liika hehkutus siis saattaa saada aikaan vääntymistä. Sitä paitsi lähivalon voimakas valo etualalla heikentää näkyvyyttä kaukovalojen valaisemalle alueelle. Eikä auton edessä tarvita kaukovaloilla ajettaessa kovin voimakasta valoa.

Julkaistu: 29.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.