Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3829

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vaimolla on käytössä Opel Corsa vuosimallia 97. Autossa on ensiasennusradiona Blaupunktin joku malli, joka toimii satunnaisesti. Yleensä se sammuu, kun moottorinlämpö on saavuttanut normaalin tasonsa. Kun auto on kylmä, se toimii…

Olisiko vika mahdollisesti radiossa vai onko stereoille otettu virta väärästä paikasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Corsassa ei mielestäni ole ollut Blaupunktin radiota, Opel on yleensä käyttänyt Philipsiä. Mutta eipä tuolla merkillä väliä.

Meillä oli jossakin autossa väärin kytketty Blaupunkt. Siinä oli sellainen vika, että radio sammui aina määräajan kuluttua. Syyksi paljastui, että laitteeseen ei tullut varsinaista käyttövirtaa lainkaan, ainoastan muistin säilyttämiseen tarkoitettu jatkuva virta. Radio toimi sillä samalla systeemillä kuin virran ollessa poissa päältä, että kun avausnappia painettiin, se kytkeytyi päälle määrätyksi ajaksi, liekö tuo ollut tunniksi.

Kannattaisi siis ehkä tutkia, tuleeko radiolle sähköä virtaliittimen napoihin 4 ja 7. Virtaliitin on se, jossa kiinnityskoukku on lähellä kulmaa. Napaan 4 pitäisi tulla jatkuva virta, napaan 7 virta pitäisi syöttää virtalukon kautta. Tällöin radio sammuu, kun moottori sammutetaan, mutta radion voi kytkeä joksikin aikaa päälle painamalla virtakytkintä.

Julkaistu: 27.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.