Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 378

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, kannattaako uuteen autoon suorittaa öljynvaihto noin 1000km:n jälkeen? Kyseessä on ensimmäinen uusi autoni, ja autoista oikeastaan mitään tietämättömänä on pakko kysyä tätä. Olen aina ollut siinä uskossa että uusiin on hyvä tehdä “huuhtelu” öljyn vaihto melko pian, ja itse asiassa tuttunikin, joka tietää autoista huomattavasti enemmän kuin minä, on myös öljynvaihtojen kannalla. Auton myyjä vaan sanoi, että kyllä se sitten itse ilmoittaa, milloin ensimmäisen kerran on varikolle tultava. Kertoi vielä, että siellä on jokin anturi, mikä tarkkailee öljyn laatua (olikohan nyt alumiinipitoisuutta???). Että tällaiseen kysymykseen haluaisin kuulla sinun kantasi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei öljynvaihto noin pian ole enää nykyisin tarpeen. Tehtaalla työstöjälki on nykyisin niin hyvää, ettei öljyn sekaan irtoa samalla lailla hiukkasia kuin ennen. Eihän se öljyn vaihtaminen vahingoita kuin lompakkoa, joten kyllä sen voi tehdäkin. Joissakin autoissa todella on tuollainen järjestelmä, joka sähköisesti mittaa öljyn tilaa. Valitettavasti et kertonut autosi merkkiä, mutta tuskin myyjä ihan tyhjää puhuu.

Ensimmäinen öljynvaihto olisi kuitenkin mielestäni syytä tehdä vähän aikaisemmin kuin joissakin autoissa huoltoväliksi ilmoitettun 30.000 km jälkeen. Jotkut merkit käskevät huoltamaan auton jonkun kilometrimäärän tai yhden vuoden välein. Mielestäni auton voisi huollattaa vähintään kerran vuodessa ajomäärästä riippumatta.

Julkaistu: 9.7.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.