Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3778

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen aikeissa ostaa BMW 120d:n. Autossa on vakiona ns. Run Flat renkaat. Olen käynyt muutamassa eri liikkeessä tekemässä kauppaa ja olen saanut talvirenkaiden (kitkarengas) osalta varsin ristiriitaisia suosituksia. Yksi liike suositteli 185/60 R 16 renkaita ja toinen 205/55 R 16. Rengasliikkeessä todettiin, että kokoa 185/60 R 16 ei edes ole saatavilla.

Kysyisinkin, että miltä rengasvalmistajilta löytyy tällaisia Run Flat kitkarenkaita? Jos löytyy niin, ovatko ne Keski-Éurooppaan tarkoitettuja H-luokan renkaita? Voiko ko. autoon asentaa esim. 195/55 R 15 renkaat? Mitä rengaskokoa te suosittelisitte ko. autoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Valmistajan 1-sarjan esittelytilaisuudessa antamien tietojen mukaan 120d:n vakiorengaskoko on 195/55R16, ja auto on varustettu runflat-renkain. Nokian Renkaat Oyj:n nettisivuilta löytyvät tuossa koossa talvirenkaiksi nastoitettu Hakkapeliitta 4, nastaton Hakkapeliitta RSi ja nastaton Nokian WR, joka on H-luokan rengas. Kaikki nokialaiset ovat tavallisia, valikoimassa ei ole runflat-renkaita.

Dunlopin valikoimista tuohon kokoon löytyy SP Winter Sport M3, joka on nastaton H-luokan rengas. Continentalilla on jopa runflat-tyyppinen talvirengas, H-luokan ContiWinterContact TS 810 Sport. Saman kokoluokan ContiWinterContact TS 810 ja ContiWinterContact TS 790 ovat tavallisia talvirenkaita, edellinen T-luokkaa ja jälkimmäinen H-luokkaa. Bridgestonen valikoimissa oikeaa kokoa on saatavana vain tavallisen tyyppisenä nastattomana, tyyppinä Blizzak WS-50+

Eli jos haluat ajaa runflat-renkailla, niin ainoa rengasmerkki, jolla noita tyhjänä ajamista hetken matkaa kestäviä talvirenkaita on tarjolla, on Continental. Ne ovat keskieurooppalaiseen liikenteeseen sopivia korkean nopeusluokan renkaita. Jos siis haluat kunnon pitoa, joudut tyytymään tavallisiin renkaisiin, joilla rengasrikko jättää tielle.

Julkaistu: 13.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.