Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3767

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysymys ilmastoinnista. Muistan nähneeni jossain maininnan että ilmastointi ei toimi pakkasella (alle +2 C)ja että sitä pitäisi kovilla pakkasilla käydä “herättelemässä” esim. parkkihallissa. Uuden autoni myyjä taas väitti että “kyllä se pakkasilla toimii, sehän oikein tykkää talvesta”. Mihin moinen kommentti voisi perustua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ehkäpä se kommentti perustuu tietämättömyyteen tai sitten siihen, että asialla käsitetäänkin jotakin muuta kuin mitä yleensä. Normaalisti ilmastoinnista puhuttaessa tarkoitetaan jäähdytystä, mutta jos myyjä vaikka tarkoittikin lämmitystä.

Pakkasessa toimiva jäähdyttävä ilmastointi ei ole autossa tarpeen, siksi ilmastointijärjestelmän jäähdytyspuoli ei kytkeydy päälle pakkasessa, eikä se saisi päästää lauhdutinkennoa lainkan pakkasasteiden puolelle. Jos näin tapahtuu, kenno jäätyy ja ilman tulo loppuu.

Julkaistu: 10.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.