Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 376

Kysymys:

Kerropa,mikä on tällä hetkellä tilanne Ruotsia alkuvuodesta puhuttaneesta Volvon V70, S60 ja S80 mallien akkujen magneettisäteilystä? Onko helmikuun 2002 jälkeen tilattuihin autoihin laitettu tehtaan toimesta toinen kaapeli – kaapelin viereen, vai onko koko keskustelu liiasta magneettisäteilystä jälleen yksi esimerkki nyky-yhteiskunnan yliherkkyydestä/-reagoinnista? Olen jostain lukenut, että partakoneestakin lähtee aikamoiset “säteilyt”. Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

En oikein jaksa suhtautua noihin ruotsalaisten kohuihin vakavasti. Milloin siellä jahdataan sukellusveneitä jostakin uima-altaasta, milloin mitäkin. Naapurin ns. journalismi on suurten otsikoiden tekemistä olemattomista aiheista.

Asiasta sen syvemmin tietämättä rohkenen asettaa kohun Volvojen magneettisäteilystä samaan luokkaan. Paksussa kaapelissa kulkeva tasavirta toki muodostaa ympärilleen jonkinmoisen magneettikentän, mutta sen aiheuttamista haitoista ei ole mitään tietoa. Tiettävästi Volvo on tehnyt rakenteeseen muutoksen kansankodin herkkähermoisia rauhoittaakseen, mutta enpä nyt muista millaisen.

Aina kun sähkövirta kulkee kaapelin läpi, sen ympärille muodostuu magneettikenttä. Radiolaitteiden eli lähinnä kännyköiden aikaansaamasta korkeataajuuksisesta säteilystä on esitetty arveluja, että se voisi olla haitallista, mutta toistaiseksi asiasta ei ole esitetty tutkimuksiin perustuvaa aineistoa, joa olisi lopullisesti ratkaissut asian suuntaan tai toiseen.

Julkaistu: 10.7.2002