Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3759

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on Punto 1.1,voiko siihen vaihtaa isomman koneen ja mikä kone siihen sopii parhaiten? Kuinka paljon täytyy tehdä muutoksia, entä katsastus?

Näytä vastaus

Vastaus:

Autosi siis lienee vanha Punto 55, vaikka et sitä kertonutkaan. Ennen kuin ryhdyt edes suunnittelemaan moottorin vaihtamista, käy ensiksi kysymässä asiasta paikallisella katsastusasemalla. Sieltä saat tiedot tarvittavista papereista ja muista muutoksista. Niiden perusteella voit harkita, onko hommassa mitään mieltä.

Moottorin vaihtaminen tehon lisäämiseksi on osaamista vaativa taitolaji. Hommasta tulee helposti turhan kallis, joten lähtökohta on se, että työ on tehtävä itse. Uusi moottori pitää myös onnistua hankkimaan edullisesti. Lisäongelmia tuo nykyautojen mottorinohjauselektroniikka. Moottorin lisäksi pitää vaihtaa myös elektroniikka, sillä vaikka ohjainyksikkö sattuisikin olemaan samanlainen, se on kuitenkin ohjelmoitu eri tavalla.

Vaihdettavan moottorin pitää olla sellainen, että sellainen on ollut saatavana ko. automalliin tehtaalta. Ilman tätä katsastuksesta tulee paha este. Autolle pitää löytyä tiedot päästöistä, ja jos vastaava malli on tyypitetty, tästä ei aiheudu ongelmia. Jos esimerkiksi haluaisit laittaa Punton keulalle vaikkapa Fordin moottorin, tällaiselle yhdistelmälle ei ole tehty päästömittauksia, joten rekisteröiminen vaatisi teettämään mittaukset VTT:llä. Niiden hinta nousee helposti samaksi kuin autosi arvo.

Uskoisin, että Punto 75:ssä käytetty isompi, samaan FIRE-moottoriperheeseen kuuluva kone menee pienemmän tilalle aika helposti. Tuon 1 242-kuutioisen moottorin teho oli 55 kW, kun 55-mallin teho oli 40 kW. Puntossa on käytetty myös 1,6-litraista moottoria, mutta koska se ei ole ollut Suomen tuontiohjelmassa, paperisota voi heittäytyä hankalaksi.

Lopuksi vihjeeksi rahan arvoinen neuvo: Vaihda autosi valmiiseen suurikoneisempaan, niin lopputulos on todennäköisesti parempi ja jokseenkin varmasti myös selvästi halvempi.

Julkaistu: 7.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.