Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3756

Tapio Ketonen

Kysymys:

Samalla autonvalmistajalla on usein kaksi hieman erikokoista moottoria, joissa joko 1) sylinterin halkaisija tai 2) iskunpituus on sama. Onko mahdollista/yleistä että moottorin lohkon ulkomitat olisivat molemmissa tapauksissa identtiset?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei pelkästään mahdollista tai yleistä vaan useimmiten aivan varmaa. Moottorilohkon valmistaminen ja kehittäminen on sen verran suuri ja kallis työ, että kukaan ei kehitä samaan aikaan kahta vain hieman erilaista moottoria. Kyseessä ovat moottoriperheet, joissa lohkon valu on toteutettu aivan samoilla muoteilla.

Jonkun valmistajan saman tai liki saman kokoiset moottorit saattavat joskus olla erilaisiakin. Tällöin on yleensä meneillään moottorisukupolven vaihdos, tilanne muuttuu aikaa myöten.

Suurilla valmistusmäärillä tietenkin voidaan valmistaa myös erilaisia moottoreita tuotantokustannusten kovin paljon kasvamatta, mutta varaosahuollon kannalta tämä ratkaisu on huono. Japanilaiset kuitenkin toimivat joskus näin. Tulee mieleen ainakin Mazda, jolla on ollut 323- ja 626-malleissa melkein samankokoisia moottoreita, jotka kuitenkin kuuluvat eri moottorisarjoihin.

Julkaistu: 6.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.