Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3751

Tapio Ketonen

Kysymys:

Haluaisin tietää minkä verran uutta korimallia oleva V70 T5 kuluttaa öljyä?Olen vähän aikaa sitten hankkinut vajaa 50 000 km ajetun joulukuussa 2000 rekisteröidyn auton ja öljy on lähes alarajassa vaikka huollon jälkeen on ajettu vasta n. 7000 km ja auto on kyllä muuten kuin uusi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Siis tarkoitat, että miten paljon se SAISI kuluttaa öljyä? Riippuu siitä keneltä kysytään. Huolto-osaston vastaus olisi, että öljynkulutus on paljon vähäisempää kuin se saisi olla, vielä suuruusluokkaa 0,4-0,5 l/1000 km on heidän mukaansa normaalia aivan uudellekin autolle.

Kaikkien muiden mielestä öljyä ei saisi kulua läheskään yhtä paljon. Jos kuitenkin arvioidaan, että yleensä autoissa ylä- ja alamerkin väli tarkoittaa vain noin 0,5 litraa, niin tuo takisi vain noin 7 senttilitraa eli väkevämpien juomien tapaan mitattuna pari snapsilasillista tuhannella.

Kuuluu asiaan, että moottoriöljyä kuluu. Öljyä ruiskutetaan sylinterin seinämiin, ja männänrenkaiden, lähinnä alinna olevan öljyrenkaan, tehtävänä on kaapia öljy pois. Osa siitä jää kuitenkin sylinterien seinämissä oleviin pieniin koloihin. Ellei niitä olisi, öljy ei pääsisi sylinterin ja männärenkaiden väliin voitelemaan. Kun mäntä työtahdin aikana painuu alas, seinämiin jäänyt öljy palaa pois. Määrät toki ovat hyvin vähäisiä, mutta hiukkasista se tankkilaivan lastikin muodostuu.

Julkaistu: 5.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.