Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3749

Kysy autoista - kysymys 3749

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko renkaanpaikkausaineiden toimivuutta testattu pakkasella? Joskus kokeilemani sprayt ovat jäähtyneet voimakkaasti käytettäessä. Vaikka purkkia pitääkin lämpimässä autossa, (kylmässä tavaratilassa) sprayn toimivuus talvella kuitenkin epäilyttää. Olisiko tutkimisen paikka?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei liene testattu, ei meillä ainakaan. Useimmiten paikkausainepullon kyljessä kielletään, että pulloa ei saa päästää jäätymään. Ilmeisesti paikkausaine ei siedä pakkasta. Olisi kyllä aiheellinen tutkimuksen kohde, koska paikkapullot yleistyvät varapyörien korvikkeena.

Spraypulloissa käytetään yleensä ponneaineena nestekaasusta tuttua propaania, jonka höyrystymislämpötila on -42 astetta. Kun ainetta päästetään suuttimesta, paine pullossa alenee, jolloin lisää propaania höyrystyy. Tämä höyrystyminen laskee pullon lämpötilaa. Tästä syystä spraypulloa pitää varsinkin kylmällä säällä aina lämmittää käsissä tai vaikkapa lämmityslaitteen ilmavirrassa ennen käyttöä.

Julkaistu: 4.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.