Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3746

Kysy autoista - kysymys 3746

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen iltapuhteena, veistotöiden ohessa, miettinyt renkaiden ominaisuuksia. En ymmärrä miten rengas voi olla selkeästi yli- tai aliohjaava, kuten rengastesteistä saa lukea. Jos auto on perusluenteeltaan aliohjaava, niin miten rengas voi muuttaa sen yliohjaavaksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei auton perusluonne tietenkään muutu mihinkään, mutta renkaiden ohjautuvuusominaisuuksissa on eroa. Renkaan runkorakenne vaikuttaa siihen, miten auto reagoi ohjaukseen. Jos rengas ohjautuu laiskasti, rattia pitää kääntää enemmän saman kaartosäteen aikaansaamiseksi. Auton käytös tuntuu siis puskevammalta eli aliohjautuvammalta. Rengastestissä kokeet ajetaan samalla autolla, joten erot johtuvat renkaiden ominaisuuksista.

Oikeastaan samaa asiaa mitataan myös sortokulmalla. Se on kulmaero vanteen suunnan ja auton todellisen kulkusuunnan välillä. Rengas myötää aina kaarrettaessa kuitenkaan varsinaisesti luistamatta.

Julkaistu: 4.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.