Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3737

Kysy autoista - kysymys 3737

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysymykseni koskee Bi-Xenon valoja. Ostin uuden volvo V50:n bi-xenon valoilla enkä kehtaa tyhmyyttäni mennä volvo liikkeeseen esittämään kysymystä. Huomasin että autossani lähivalot ovat xenon-valot, mutta kaukovalot näyttävät olevan tavalliset halogeenivalot.

Luulin, että bi-xenon valot tarkoittavat, että sekä lähi- että kaukovalot ovat xenon-valot? Kun kaukovalot kytkee päälle niin nämä lähixenonitkin kirkastuvat ja nämä halogeeni kaukovalot syttyvät.

Onko minua huijattu, onko tehtaalla sattunut virhe ja kaukovalot jäänyt tavallisiksi vai kuuluuko näin vain olla? Volvon sivuillakohdassa valot → bi-xenon -ajovalot olevassa kuvassa selvästi näkee että kummatkin valot ovat xenon-valot, mutta minun autossani valot ovat eri näköisetkin. Eli onko mahdollista että bi-xenon valoissa lähivalot ovat xenonit ja kaukovalot halogeenit?

Toinen asia on valojen automaattinen korkeudensäätö. Voikohan sitä mitenkään säätää, koska lähixenoneissa olisi valotehoa, mutta ne automaattisesti säätyvät aivan liian alas jolloin tiestä valaistuu suorastaan säälittävän pieni pätkä. En ole koskaan missään autossa nähnyt näin huonoja lähivaloja (johtuen siitä että automaattinen korkeudensäätö säätää valokeilan liian alas).

Näytä vastaus

Vastaus:

Minun mielestäni tuosta manitsemastasi kuvasta näkyy selvästi, että kaukovalo on tavallinen halogeenivalo. On aika yleistä, että kaukovalona on halogeenivalo, vaikka lähivalona onkin kaasupurkausvalo. Mutta palaan vielä asiaan, kun saan jonkun Volvon väestä kiinni. Löisin silti melkein vetoa, että autosi valot ovat sellaiset kuin tehtaalla on ollut tarkoituskin.

Julkaistu: 30.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.