Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3734

Kysy autoista - kysymys 3734

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksi rengastesteissä ei ole mukana esim. Euromaster tai Firestone renkaita? Hinnaltaan hieman edullisempien renkaiden testitulokset olisivat mielenkiintoista tietoa, verrattuna vaikkapa lokakuun talvirengastestin renkaisiin. Onko näistä em. rengasmerkeistä Tuulilasilla kokemuksia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Markkinoilla on kymmeniä rengasmerkkejä, ja kun yhdenkin testaamisessa on hyvin suuri työ, osanottajat valitaan huolellisesti. Testattavien renkaiden määrän lisääminen nostaa työmäärää merkittävästi, koska testissä valitaan aina jokin rengas ns. vertailurenkaaksi. Tähän renkaaseen verrataan kaikkien muiden renkaiden testaustuloksia.

Olosuhteet muuttuvat talvella koko ajan, joten tällainen vertaaminen on välttämätöntä olosuhteiden vaikutuksen eliminoimiseksi. Vertailurengas on testattava uudelleen aina viimeistään kahden muun renkaan testaamisen jälkeen. Kun rengastestiin kuuluu suuri määrä erillisiä osakokeita, kaikkiaan tehtävien koemittausten lukumäärä nousee erittäin suureksi. Saman testisarjan mittaukset on kuitenkin saatava tehdyksi samana päivänä, joten tämä rajoittaa renkaiden määrää.

Mukaan testiin on kuitenkin ensisijaisesti otettava ne renkaat, joita todennäköisesti myydään eniten. Niinpä erikoisuudet ja halpatuotteet jäävät pois.

Juuri ilmestyneessä lehdessä ollut testi tehtiin yhteistyössä ruotsalaisen Vi Bilägare -lehden kanssa. Niinpä mukana on ruotsalaisten toivomuksesta pinnoitettu kitkarengas GreenDiamond. Tämä ei ole Suomessa merkittävä eikä edes tunnettu, mutta ilmeisesti naapurimaassa tilanne on toinen. Meilläkin pinnoitettuja renkaita myydään aika paljon, mutta valtakunnallisesti tunnettuja merkkejä ei näissä ole samaan tapaan tarjolla.

Julkaistu: 29.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.