Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3728

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen ajanut kortin pari vuotta sitten, enkä ole juuri ajanut autolla… vaihteiden kanssa vekslaaminen ahdistaa. Mistä saisi tyhjentävää tietoa uusien autojen voimansiirrosta, mitä eroa on perinteisellä automaatilla ja “vaihderoboteilla” tms.?

Kannattaako vähän autoa ajaneen ostaa automaattivaihteista vai yrittää väkisin vain päristellä sillä manuaalilla? Autoviidakko saa pään sekaisin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Automattivaihteiston pahin vika on sen roima lisähinta manuaaliin verrattuna. Vähemmän tottuneelle se on oiva väline, se vapauttaa vaihteiden ja kytkimen kanssa touhuamisesta. Automaatti on suositeltava etenkin, jos vaihteen ja kytkimen käyttö ei ole niin tuttua, että homma toimii selkäytimellä eli ihmeemmin ajattelematta.

Monet vierastavat automaattia, koska se usein lisää kulutusta. Näin ei kuitenkaan ole aina asia, monet automaatit ovat jopa käsivaihteisia taloudellisempia. Jotkut väittävät, että automaatin korjaaminen tulee kalliiksi. Turhaa pelkoa siinä mielessä, että kyllä se manuaalivaihteistonkin korjaaminen osaa olla siivottoman kallista.

Käyttäjälle ei oikeastaan ole merkitystä, miten se automattivaihteisto toimii. Jos auto kulkee siten, että keppiä siirretään P-, D- ja R-asentojen välillä ja painetaan kaasua, niin sehän riittää. Automaattivaihteiston vaihteiden määrällä ei ole merkitystä, ei liioin sillä, toimiiko vaihteisto elektronisesti vai hydraulisesti ohjattuna, käytetäänkö teräshihnavariaattoria, planeettavaihteita vai peräti robottimekanismilla toimivaa manuaalivaihteistoa.

Julkaistu: 28.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.