Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3724

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinkahan paljon suunnilleen neliveto syö tehoja kaksivetoiseen nähden?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinänsä nelivetomekanismi ei kuluta kovin runsaasti tehoa, vaikka siellä muutama akseli ja hammaspyörä enemmän onkin pyörimässä. Jatkuva lisäkuorma kuitenkin tuntuu kulutuksessa, koska auto ei rullaa yhtä kevyesti kuin kaksivetoinen. Nelivetorakenteet lisäävät myös auton painoa, joten sekin tuntuu “vievän tehoa”.

Otetaanpa esimerkeiksi etuvetoinen Audi A4 1.8 Turbo ja nelivertoinen Audi A4 1.8 Turbo quattro. Molemmissa on samat ulkomitat ja sama moottoriteho. Seuraavassa ovat etuvetoisen tiedot ensimmäisinä: Omamassa: 1450 kg – 1530 kg Huippunopeus: 228 km/h – 226 km/h Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,6 s – 8,7 s EU-kulutus: 8,2 l/100 km – 9,2 l/100 km

Vertailua vaikeuttaa se, että quattrossa on kuusivaihteinen vaihteisto. Etuvedossa vaihteita on vain viisi, ja välitykset ovat erilaiset. Käytännössä muillakin merkeillä on todettu, että nelivedon kulutuslisä on tuota litran luokkaa.

Julkaistu: 27.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.