Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3723

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin uudehkon Mini Cooperin, eikä autossa ole lainkaan vararengasta tai paikkausainetta. Myyjän mukaan autossani on renkaat, joilla voi ajaa jonkin matkaa tyhjänäkin. Autoni renkaat eivät kuitenkaan ole enää alkuperäiset, joten en ole varma myyjän puheista.

Mistä renkaan merkinnöistä voin asian tarkastaa?

Tekeekö tuollaisilla renkailla rengasrikon sattuessa ylipäätään mitään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos renkaissa on tyyppimerkintä tai teksti Run flat" joko yhteen tai erikseen kirjoitettuna, silloin kysessä ovat renkaat, jotka on tarkoitettu kestämään jonkin verran tyhjänä ajamista. Näillä renkailla pitäisi pystyä ajamaan 150 km enintään 80 km/h nopeudella. Renkaissa on erityisesti vahvistettu reunaosa, joka estää vannetta osumasta tiehen. Vanteessa on myös parannettu renkaan jalan pysymistä paikoillaan syvemmällä reunauralla.

Mielestäni tällaiset renkaat ovat erinomainen varuste. Öisellä päätiellä renkaan vaihtaminen on äärimmäisen vaarallista, joten jos runflat-renkaalla varustetulla autolla pääsee ajamaan turvallisempaan paikkaan ilman pyörän vaihtamista, kyseessä on todella paljon turvallisuutta lisäävä varuste. Hengen säilymiseen verrattuna on toissijaista, että tyhjänä ajamisen jälkeen rengas yleensä pitää uusia.

Miniin on saatavana myös varapyörä. Paikkausainepullo ei välttämättä pidä pakkasesta, joten se ei ehkä ole Suomessa kovin hyvä ratkaisu. Kompressori olisi tietenkin hyvä apuväline, jos vuoto on pienempi. Aivan riekaleiksi menneen renkaan kanssa siitäkään ei ole hyötyä.

Mutta hyvä varuste on myös matkapuhelin. Sillä voi rengasrikon sattuessa soittaa jonkun tuomaan ehjän pyörän ja pelastamaan tien päältä!

Julkaistu: 27.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.