Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 371

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, kannattaako ilmastointia (manuaali sellaista) käyttää sisäilmankiertolla vai varsinaisen puhaltimen puolella? Esim. auringossa seisseen auton viilennys. Entäpä jatkuvassa ajossa? Ja sitten asia erikseen tuo huurteen/kosteuden poisto? Haluaisin ottaa ilmastoinnista kaiken mahdollisen hyödyn irti joten siksipä asiaa kyselen…

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos on oikein kuumaa, niin sisäilman kierrätystä käyttämällä jäähdytysteho riittää hieman paremmin. Normaalisti teho riittää, joudutaanhan lämmön säätämiseksi lämpöäkin kääntämään päälle.

Ilmastoinnin lämmönvaihdin on kylmä, joten siihen osuvasta lämpimästä ilmasta jokseenkin poikkeuksetta tiivistyy kylmiin pintoihin kosteutta. Tämä tietenkin jossain määrin kuivattaa ilmaa. Mielestäni kuitenkin ilmastoinnin ilmaa kuivattava vaikutus on vähäinen. Joissakin syksyn kosteimmissa keleissä tästä voi olla hyötyä. Sen sijaan pakkasella ilmastointi ei auta ikkunoiden kuivattamisessa, koska sisään tuleva ilma on muutenkin erittäin kuivaa.

Asiantuntijoiden mukaan ilmastointia kannattaa silti käyttää myös talvella silloin tällöin, vähintään kerta tai pari viikossa. Kompressorin tiivisteet kuulemma kestävät paremmin.

Julkaistu: 11.7.2002