Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3701

Kysy autoista - kysymys 3701

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on -90 mallin Patrol (Y60-sarja), jossa vikana on etuakselin koliseva ääni. Ääni ilmenee, kun napalukot ovat automaatti asennossa ja pelkkä takaveto päällä. Käyttöohjeessa ilmeisesti varoitetaan samasta viasta kylmällä ilmalla, liikkeelle lähdettäessä alle -15 C lämpötiloissa. Tällöin pitäisi ajaa nelivedolla vähän matkaa voitelun varmistamiseksi. Tämä ääni ilmenee kuitenkin myös kesällä ja vielä pitkän ajonkin jälkeen. Ääntä ei kuulu, jos ajaa lukot päällä takavedolla, mutta se vaikuttanee polttoaineen kulutukseen nostavasti.

Täällä Porissa Satakunnan Autotalossa eivät asiaa saaneet kuntoon vuosi sitten, tarkistivat ja rasvasivat ainoastaan napalukot ja totesivat kaiken olevan ok.

Onko asialle mitään tehtävissä?

Edellä olevan kysymyksen esitin Aro-yhtymälle ja suosittelivat automaattiöljyä jakovaihteistoon, jotta etukardaani ei pääsisi pyörähtämään ja ettei tämän jälkeen napalukot pyrkisi päälle. Kysyin myös ketä ottaa vastuun, jos öljyn vaihdon vuoksi jako-vaihteisto hajoaa, mutta siihen en saanut vastausta. Ohjekirjan mukaan jakovaihteistoon kuuluu API GL-4 SAE 75W-90 öljy.

Kysyisinkin, että onko kellään muilla ollut vastaavaa ongelmaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Voimansiirrosta kuuluviin ylimääräisiin kolinoihin kannattaa suhtautua aika vakavasti, sillä useimmiten niistä voi koitua kalliita remontteja. Ylimääräiset kolinat eivät kuulu asiaan, joten niiden lähde kannattaa selvittää kunnolla.

Ensiapuna tietenkin suosittelisin napalukkojen kytkemistä käsin vapaalle, jos tuo vain on mahdollista. Jos se lopettaa kolinan, silloin napalukot kaipaavat korjausta tai huoltoa.

Julkaistu: 21.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.