Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3686

Tapio Ketonen

Kysymys:

Syyskuun Tuulilasin viimeisellä aukeamalla oli kirjoitus renkaiden nopeusluokista ja rengaskauppiaiden halusta myydä suuremman nopeusluokan renkaat kuin käyttäjä tarvitsisi.Entä päinvastoin,voinko asentaa autooni alemman nopeusluokan renkaat kuin rekisteriotteessa on mainittu? Vuosia sitten oli puhetta,että näin voi tehdä, mutta kojelautaan pitää liimata tarra,jossa asiasta mainitaan.Onko tässä perää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta (779/1998), 3. luku, pykälä 10, kohta 5, sanoo seuraavasti: Autoon saa vaihtaa sen rakenteellisesti sallitun suurimman nopeuden edellyttämää nopeusluokkaa alemman nopeusluokan renkaat. Vaihtaminen on sallittu ehdolla, että autoon vaihdettavat renkaat ovat vähintään nopeusluokkaa Q (160 km/h) ja että auton suurimman rakenteellisen nopeuden edellyttämää nopeusluokkaa alemman nopeusluokan kesärenkaista on ohjaamossa kuljettajalle helposti näkyvään paikkaan pysyvästi kiinnitetty kilpi tai tarra, josta selvästi ilmenee suurin sallittu renkaiden rajoittama ajonopeus.

Käytännössä en ole koskaan nähnyt tällasita kilpeä tai tarraa, ja pahoin pelkäänkin, että tuo on meillä ns. kuollut pykälä. Eihän meillä saa ajaa koskaan yli 120 km/h, joten mikä tahansa rengas täyttää käytännön vaatimukset.

Tällaisella alirengastetulla autolla ei kuitenkaan passaa lähteä ulkomaille, vaikkapa Saksaan. Vaikka kuinka yrittää vedota Wienin tieliikennesopimukseen, jonka mukaan sopimusvaltiossa hyväksytty ajoneuvo pitää hyväksyä myös toisessa sopimusvaltiossa, saksalainen virkamies tuskin sallii matkan jatkua, jos V-luokkaa kaipaavassa autossa on Q-luokan renkaat.

Tuo Suomen määräys on kansallinen erikoisuus. Saksassa on vastaava määräys, mutta se koskee vain talvirenkaita. Kesärenkaiden nopeusluokista ei sallita poikkeuksia. Tämä on tietenkin turvallisuuden kannalta ymmärrettävää, Saksassahan voidaan ajaa niin kovaa kuin koneesta lähtee.

Julkaistu: 19.9.2004