Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3679

Tapio Ketonen

Kysymys:

Toyota Avensis farmari d4d -01, onko 300 tkm liikaa?

Olemme harkitsemassa Toyota Avensis farmarin ostoa. Auto vaikuttaisi kaikin puolin muuten hyvältä vaihtoehdolta, mutta entisen taksin ajokilometrit huolettaa. Onko odotettavissa lyhyt elämys Toyotan parissa, vai kestävätkö nykyiset moottorit vielä hyvin tuollaiset ajokilometrit?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä moottori todennäköisesti kestää vielä pitkään, etenkin kun kilometrit on ajettu lyhyessä ajassa. Tietenkin ruiskutusjärjestelmä saattaa kaivata huoltoa, mm. suuttimet kuluvat, mutta tämä nyt on aika normaalia.

Runsas käyttö saattaa sen sijaan näkyä muualla, esimerkiksi moottorin apulaitteissa. Laturin laakerit ja hiilet kuluvat, samoin vesipumpun. Pyörien laakereiden käyttötunnit tulevat täyteen ja voimansiirtokin kuluu. Nuo ovat jo sellaisia ajomääriä, että esimerkiksi vaihteiston öljyt pitäisi vaihtaa ajoissa, vaikka huolto-ohjeet eivät tätä suosittelekaan. Valmistajat kun eivät osaa tai halua edes kuvitella, että autoilla ajettaisiin yli puoli miljoonaa kilometriä.

Meillä myös tuulilasi saa kilometrien myötä niin paljon pieniä kiveniskemiä, että sekin on yleensä noilla kilometreillä vaihtokunnossa. Myös vanhan taksin ovisaranat ja istuimet ovat saaneet kokea enemmän kuin valmistaja on tarkoittanut, joten niidenkin kunto kannattaa tutkia huolella.

Pientä huoltoa siis lienee odotettavissa, mutta sehän näkyy myös hankintahinnassa. Tuskin auto silti on kovin huono ostos, mutta se kyllä kannattaa tutkia huolella. Suosittelen Autotohtorin tai muun asiantuntijan tarkastusta.

Julkaistu: 16.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.