Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3673

Kysy autoista - kysymys 3673

Tapio Ketonen

Kysymys:

Millaisen lomakkeen tarvitsen, kun MYYN autoni suoraan ? Mistä lomakkeen saa ? Mitä muuta pitää ottaa huomioon ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tärkeimpiä lomakkeita ovat Euroopan Keskuspankin lomakkeet eli eurosetelit. Auto kannattaa myydä ainoastaan käteisellä, eli omistuspaperit kirjoitetaan vasta sen jälkeen, kun ostaja on maksanut kauppasumman. Setelien siis pitää olla kädessä, tai omalta pankkitililtä pitää näkyä, että rahat ovat tulleet.

Kun rahat ovat plakkarissa, myyjä täyttää joko rekisteriotteen ilmoitusosan (vanha lomake, punainen) tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan (uusi lomake, vihreä). Se pitää täyttää kunnolla eli merkitä ostajan tiedot, myös sosiaaliturvatunnus (tai Y-tunnus, jos ostaja on yritys) ja osoite.

Erittäin tärkeätä on, että ilmoitusosaan merkitään myös päivämäärä. Jobbarit haluavat jättää sen avoimeksi, mutta etenkin nykyisin se pitää ehdottomasti merkitä, koska sen perusteeella määräytyy ajoneuvovero. Myyjän osalta vero katkeaa tuohon merkittynä päivänä. Sama koskee liikennevakuutusvelvollisuutta. Jos auto on myyty avoimin paperein, eikä ostaja rekisteröikään autoa nimiinsä, myös pysäköintivirhemaksut tulevat myyjän maksettaviksi.

Edellä kuvattujen ongelmien välttämiseksi edellä mainitusta ilmoitusosasta kannattaa ottaa kopio tai vaikkapa useampiakin. Jos ostaja tuntuu vähänkin epäilyttävältä, yksi kopio kannattaa ilman muuta lähettää heti Ajoneuvohallintokeskukseen (osoite PL 120, 00101 Helsinki) ihan vain varmuuden vuoksi. Muut kopiot kannattaa pitää tallessa ainakin jonkin aikaa.

Autokaupan tekemisestä on annettu erinomaisen hyvät ohjeen Ajoneuvohallintokeskuksen (AKE) nettisivuilla osoitteessa www.ake.fi. Etusivun vasemman reunan valikosta etsitään kohta Rekisteröinti ja siitä avautuvasta alasvetovalikosta edelleen kohta Tee autokauppa oikein. Tältä sivulta löytyy myös linkki, josta voi tulostaa erillisen luovutuskirjan.

Julkaistu: 14.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.