Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3667

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on -01 uuskorinen farmari Mondeo (2,0 Aut Ambiente), ajettu 110tkm. Mielestäni jousitus on todella huono verrattuna mun vanhaan 406:een.Hiljaa ajaessa pienissä kuopissa kuskii heiluu edes takaisin, ja pienet kadunkivetysylitykset on aina yhtä tuskaa. Olen huomannut että olen jopa alkanut väistelemään katujen viemärikannet, koska auto pomppii todella pahasti niissä.

Olin kuukausi kaverin “tuunatussa” autossa, missä alusta on kovennettu, tuntuma oli aika samanlainen.

Yksi selitys lienee että Pökötissä oli 14 tuuman vanteen takia korkeampi rengasprofiili, mutta en voi uskoa että ero voisi olla näin dramaattinen.Merkkiliikkeessä totesivat että autossa “taitaa” olla kalliimmat itseensäsäätyvät takaiskarit.

Koska Ketonen myös taitaa olla Mondeomies, sinulla on varmasti hyvä käsitys tästä asiasta, eli onko Mondeon jousitus todellakin näin huono? Voiko iskarit olla loppu jo 110tkm jälkeen, vai ovatkohan nämä Mondeon kalliimmat iskarin rikkoontuneet? Jos pitää vaihtaa iskarit, niin kannaattaako myös vaihtaa jouset?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän tuo “kuskin heiluminen” sopisi aika hyvin lopussa oleviin iskareihin – ellei se kuski sitten heilu ihan omia aikojaan. Onhan 110 000 km jo aika paljon, ja jos autolla on ajettu raskaalla kuormalla ja jalalla, niin voivathan ne iskarit tuossa väsähtääkin.

Farkussa on pitempi ja myös raskaampi perä kuin henkilöautossa, joten takajousitus on kovilla. Iskarit kannattaisi testata testerillä, se ainakin kertoisi, ovatko ne lopussa. Farkuissa käytetään usein itsesäätyviä iskareita, joihin joustoliike pumppaa alapuolelle painetta. Tämä jäykistää jousitusta antaen lähinnä lisää kantavuutta.

Itse olen ollut Mondeon jousitukseen melkoisen tyytyväinen, vaikka ei tuota ole tullut koville laitettuakaan. Kuormaa on kyyditetty aika vähän, mutta joskus sentään on sullomiskokeitakin tehty.

Ihmetyttää vain se kaverin “tuunattu” auto. Aika harvinaista, jos sellaisessa “kuski heiluu”, vaikka alusta on kovennettu. Pitää olla aikamoinen “tuunari” tai peräti tunari asialla, jotta moinen onnistuu. Tai sitten olen ymmärtänyt sen heilumisen aivan väärin.

Julkaistu: 12.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.