Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3643

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olisiko rengasäänien pienentämiseksi huono idea valita autoon kesärenkaiksi Keski-Euroopan talveen tehdyt H-nopeusluokan talvirenkaat?

Käsittääkseni moiset käyttäytyvät parhaimmillaan kuin hyvät kesärenkaat mutta ovat selkeästi hiljaisempia (esim. Continental WinterContact TS790). Suurin kysymysmerkki lieneekin että kuinkahan nopeaa tuollaiset mahtavat kulua loppuun kesäolosuhteissa?

Autooni sopiva rengaskoko on 215/65 R16, jossa on hankala löytää muita kuin V-nopeusluokan kumeja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä se olisi. Talvirengas – keskieurooppalainenkin – on kuitenkin suunniteltu ensisijaisesti talvikeliin. Ei se tarjoa yhtä hyviä pito- ja jarrutusominaisuuksia kuin oikea suvikumi.

Keski-Eurooppaan tarkoitetut renkaat on tehty kovemmasta kumiseoksesta, joten kestävyys on selvästi parempi kuin tänne tehdyillä. Kulumisnopeus lienee kuitenkin kesärengasta nopeampi.

Rengasmelun torjuminen jälkikäteen tehtävillä eristyksillä on sekin aika hankalaa, joten hyvät keinot ovat vähissä. Autokauppaan merkkiä tai ainakin mallia vaihtamaan, siinä eräs ratkaisu.

Julkaistu: 2.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.