Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3636

Tapio Ketonen

Kysymys:

Peugeot 406 vm. 1999 sisäilmatuulettimen voimakkuuden säätö lakkasi toimimasta ja tällä hetkellä tuuletin on päällä joko täydellä teholla tai ei ollenkaan. Myös päällä ollessaan tuulettimessa ilmenee joskus kosketushäiriön tyyppisiä katkoja.

Missä voisi olla vika, onko itse korjattavissa ja onko kyse tyyppiviasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuuletuspuhaltimen nopeutta säädetään säätämällä moottorille syötettävää jännitettä. Yleensä säätö on toteutettu vastuksin, ja jos vastus palaa poikki, flekti ei pyöri. Suurimmalla nopeudella virta viedään vastusten ohi suoraan moottorille.

Tästä lienee sinunkin autossasi kysymys. Taitava tinaaja kolvaa piirilevyyn uuden vastuksen vanhan tilalle ja saa auton kuntoon parin euron kustannuksin. Vähemmän taitava joutuu vaihtamaan säätökytkimen piirilevyn vastuksineen. Vika on ollut aika yleinen muissakin Peugeoteissa, joten ehkä sitä voisi väittää jonkinasteiseksi tyyppiviaksi.

Tuo kysymys “voiko itse korjata” kyllä yleensä viittaa siihen, että vastaus on kielteinen. Jos remonttikokemusta ei ole, on viisainta teettää työ korjaamolla. Tulee kuntoon ja todennäköisesti myös halvemmaksi.

Julkaistu: 30.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.