Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3624

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko auton OBD-järjestelmään mahdollisesti tallentuneita vikakoodeja mahdollista saada esiin itse ilman kalliita skannauslaitteita?Pystyykö vikakoodit saamaan esiin auton CHECK ENGINE -valon avulla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei se kyllä taida onnistua. Joissakin vanhemmissa autoissa, esimerkiksi Volvo 440:ssä, on ollut systeemejä, joissa tarkastuspistokkeessa olevan ledin vilkkumisesta käy selville, missä järjestelmissä on vikaa.

Joihinkin autoihin on saatavana pc-ohjelmia, joiden avulla myös vikakoodit saadaan selville. Sarjaan kuuluu kaapeli, joka kytketään OBD-pistokkeeseen ja tietokoneen sarja- eli RS-porttiin. Ei tämäkään keino kuitenkaan ole aivan ilmainen, eikä se toimi kaikissa autoissa.

Olen nähnyt ainakin Audeissa ja Volkswageneissa toimivan ohjelman, mutta kun ohjelma on peräisin Amerikasta, tarjolla oleva mallivalikoima poikkeaa täkäläisestä. Tämä taas tuottaa ongelmia, kaikki toiminnot eivät toimi kuten pitäisi.

Jos joku tietää yleiskäyttöisestä ja edullisesta pc-ohjelmasta tähän tarkoitukseen, niin olisin kiitollinen tiedosta.

Julkaistu: 24.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.