Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3622

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysymykseni koskee tuontiauton tuontia koskevia maksuja. Löysin netistä toki yhden laskurin, mutta siihen tuli teksti että tulli muuttanee verotusta tai jotain vastaavaa…

Joka tapauksessa haluaisin tietää mitä pitää laskea auton hinnan päälle noin suurin piirtein kun alkaa oikea auto löytymään. Eli esim. 15000 € hintainen auto Saksassa mitä se maksaa Suomessa rekisteröitynä. Tiedän että tähän vaikuttaa monet seikat kuten auton ensirekisteröintiajat ym. ym. mutta haluaisinkin vain jonkun karkea laskutavan millä edetä asiassa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sillä, mitä auto maksaa Saksassa, ei ole mitään merkiytstä veroa määrättäessä. Varsinainen jokerikysymys on se, että millaiseksi Tulli määrittää samalnaisen Suomi-auton yleisen markkinahinnan. Tämän perusteella sitten lasketaan veron määrä.

Veron laskeminen käy kätevimmin Tullin nettisivuilta osoitteesta www.tulli.fi löytyvällä autoverolaskurilla. Laskimeen syötetään auton yleinen markkina-arvo ja veroprosentti.

Jos automerkki löytyy laskimen valikosta, silloin pitää avaa taulukko ja etsiä oikean vuoden kohdalta oikea malli. Jos malli löytyy, sen verottamisessa käytetty veroprosentti löytyy taulukosta auton käyttöönottokuukauden kohdalta. Ellei löydy, silloin bensa-auton veroprosentti on 29 ja dieselin 30. Nuo arvot vain laskimeen ja tulos ilmaantuu Laske-painikkeen alapuolelle.

Tämä laskentatapa on erittäin tarkka, mutta epävarmuutta siihen tuo markkina-arvon määrääminen. Tullin sivujen kohdasta Taulukoita sovelletuista verotusarvoista löytyy verotuksessa käytettyjä markkina-arvoja, niiden perusteella voi kenties hieman vetää johtopäätöksiä siitä, missä suuruusluokassa liikutaan.

Julkaistu: 23.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.