Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3616

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin Opel Omegan 2,6 V6 vm.2001 ajettu 125tkm. Haluaisin tietää, onko normaalia ko.autolle,että käynnistyksen jälkeen n.3-5s. kuluttua pakoputkesta pöllähtää hiukan enemmän valkeaa paksua (ei mustaa) pakokaasua, tuoksu on öljyinen ja sitten se tasoittuu normaaliksi. Voisiko olla venttiileiden kumeissa sanomista? Oli katsastuksessa juuri ennen ostoa ja päästöarvot olivat silloin ok.

Näytä vastaus

Vastaus:

Voihan siellä venttiilien tiivistekumeissa olla jotakin sanomistakin, mutta pitäisin ilmiötä silti aika normaalina. Käynnistysvaiheessa venttiileihin joutuu bensiiniä, joka on voimakas liuotin. Jos niihin on kertynyt öljypitoisia kerrostuman alkuja vaikkapa huohotuskaasuista, ne liukenevat bensan mukaan ja palavat sylinterissä.

Alkuvaiheessa katalysaattori on kylmä, joten se ei pysty polttamaan noita osin palamattomia kaasuja. Kun se sitten hetken kuluttua lämpenee, öljyjäämät ja muutkin palamatta jääneet hiilivedyt palavat katalysaattorissa.

Katsastuksen päästöarvomittaus mittaa tilannetta silloin, kun katalysaattori on riittävän kuuma. Moottorin lämpenemisvaiheen päästöt saavat käytännössä olla mitä tahansa. Ne mitataan ainoastaan tyyppihyväksyntävaiheen tarkoissa päästömittauksissa. Vuosikatsastuksen päästömittaus on näihin verrattuna karkea seula, joka karsii joukosta vain selvästi vialliset. Tarkemman tiedon päästöjen tilasta antaa auton omavalvonta- eli OBD.järjestelmä.

Julkaistu: 18.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.