Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3602

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen harkitsemassa auton ostoa USA:sta. Silmiini sattui Toyota Corolla S 1.8(uusi). Vietan taalla viela n.10 kk, joten voiko auton tuoda verottomana ja mita muutoksia autoon joutuisi tekemaan Suomen lainsaadannon vaatiessa? (Sivuvilkut varmaan tarvitsee asentaa.)

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensinnäkin: Jos aiot oleskella siellä (joidenkin mielestä) onnenmaassa vielä noinkin pitkään, opettele ääkkösten kirjoittaminen. Se onnistuu jenkkinäppikselläkin, kun ensiksi näpäytät nappulaa, jossa on kaksi pistettä vierekkäin ja sitten A- tai Ö-nappia.

Autoverolaki (1482/1994) sanoo pykälässä 25 seuraavasti: Maahan muuttavan henkilön muuton yhteydessä tuoman yhden yksityistalouteen kuuluvan verollisen ajoneuvon veroa alennetaan enintään 13 450 eurolla jos: 1) muuttaja on välittömästi ennen muuttoaan ollut ulkomailla yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden ajan; 2) ajoneuvo on välittömästi ennen muuttoa ollut muuttajan tai hänen aviopuolisonsa omistuksessa tai omistukseen johtavassa hallinnassa ja muuttajan käytössä vähintään kuuden kuukauden ajan

Auton varusteista määrää Liikenne- ja viestintäministeriön asetus autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista, sen numero on 1248/2002. Asetuksen 18. pykälä sekä asetuksen liitteet kannattaa lukea Valtion säädöstietopankista eli Finlexistä, www.finlex.fi. Sieltä tuo asetus kuten myös autoverolaki löytyy säädösnumerolla, jotka ovat tuossa edellä.

Eli käytännössä auton voi tuoda verottomana, jos oleskelu kestää yli vuoden, auto on ollut käytössä vähintään kuusi kuukautta ja muuttaja on ollut koko ajan yli 18-vuotias. Autoverosta myönnettävä alennus kyllä kattaa Corollalle normaaliin tapaan määrättävän autoveron.

Autoon saattaa joutua tekemään pikku muutoksia valoihin. Euroopassa ei esimerkiksi pidetä Jenkkilän oranssin värisistä etuparkeista, mutta muutokset eivät ole kovin suuria.

Muistathan, että se auto, joka USA:ssa myydään Corollana, on aika lailla eri auto kuin ne Turkissa valmistettavat, joita täällä myydään samalla nimellä. Varaosien hankkiminen voi olla hieman työläämpää. Sama toki koskee useimpia muitakin automalleja, eurooppalaistenkin USA-vientimalleissa on erilaista tekniikkaa kuin täällä myytävissä malleissa.

Julkaistu: 12.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.