Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 36

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko tuulilasin halkeaminen ongelmana nykyautoissa? Tarkoitan lähinnä lämmön suuntaamista suoraan tuulilasille kylmäkäynnistyksen jälkeen. Jos puhalluksen suuntaa lasille heti alussa, puhaltava ilmahan ei ole kovin kuumaa vai onko? Auto on luonnollisesti ollut pari tuntia lämmityksessä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Näkyy noita haljenneita laseja aina silloin tällöin. Käsitykseni on, että lasin halkaiseminen onnistuu, jos ensiksi on ajettu autolla kaikki lämpö alas suunnattuna, ja sitten työnnetään äkkiä kaikki kuumuus tuulilasille. Tilanteessa auttaa, jos ulkopuolella on kunnolla jäätä tai lunta. Pelkästään lohkolämmittimen lämmittämän auton lämmitysilma ei ole riittävän kuumaa rikkomaan lasia.

Uskoisin, että halkeamisen syynä on kuitenkin useimmiten jokin ulkoinen syy, esimerkiksi kiveniskemä kriittisellä alueella lasin alareunassa. Kun halkeama on päässyt alkuun, se etenee oikein ketterästi.

Julkaistu: 15.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.