Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3580

Tapio Ketonen

Kysymys:

Markussedälle vinkkiä 1.9d Berlingon käynistysongelmaan:Jos moottorissa ns palasäätöiset ventiilit, kuten esim vanhemmassa XU9D:ssä, niin tarkista ventiilivälykset. Imuvenat saattavat kantaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Todellakin! Venttiilien säätäminen tahtoo nykyisin unohtua, se kun on niin harvinainen toimenpide. Itse taistelin viime vuonna melkoisen uudenkarhean (=1981) bensa-Hiacen kanssa. Päästöt eivät meinanneet millään mahtua katsastuksen vaatimiin rajoihin. Palamattomia hiilivetyjä tuli kuin turkin hihasta. Vasta kun korjaamoa pitävä kaveri vihjaii, että katsopa venttiilivälykset, vika löytyi. Imuventtiilit, mokomat, kantoivat hieman. Kun säädin ne, päästöt menivät heti kohdalleen.

Dieselin käynnistyminen on normaalistikin jonkin verran täpärä tapahtuma. Niinpä pienikin vuoto laskee helposti painetta sen verran, että lämpötila ei nousekaan syttymisen vaatimalle tasolle.

Tämä oli hyvä vinkki, kiitoksia siitä!

Julkaistu: 4.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.