Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 358

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, voisiko bensan kulutuksen tippuminen noin litran satasella(ennen 9.2 l/100km, nyt 8,2) johtua renkaiden vaihdosta. Vanhat renkaat oli raskaantuntuiset ja jyristävät Rikenit(195/70 R 14), nykyiset on Michelinin Energyt(185/65 R 14). Ajotyyli ja ajomatkat ovat säilyneet samanlaisina. Voiko autossani olla jotain vialla(ei oireile)? Ainakin bensankulutuksen vähenemisen ajankohta sattuu juuri renkaiden vaihtoon. Jos tosissaan johtuu renkaista, niin laadusta kannattaisi kyllä maksaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin, mitenkähän olet tuon kulutuksen mitannut? En epäile litroja vaan kilometrejä.

Rengaskoko näet on muuttunut melkoisesti. Uudet renkaasi ovat normien mukaan 34 mm matalammat kuin vanhat. Yhdellä kierroksella auto eteni vanhoilla 1909 mm, uusilla 1806 mm, niin ikään Rengasnormit-kirjan taulukon mukaan. Jos oletamme, että ennen matkamittari näytti oikein ja ajoit vanhoilla kumeilla matkan, jonka matkamittari näytti 100 km pituiseksi, nyt tuolla mittariin kertyneellä sadalla kilometrillä oletkin pääsyt vain 94,6 km.

Tämä selittää hieman yli puolet vähennyksestä. Voi olla, että Energyt rullaavat kevyemmin, mutta niiden vaikutus voisi mielestäni olla suurimmillaan parin prosentin luokkaa. Mahdollisesti olosuhteetkin ovat muuttuneet, tien pinta silinnyt, kelit lämmenneet jne.

Vielä yksi tekijä voisi olla sekin, että näillä renkailla moottoria käytetään sille paremmin sopivalla ja taloudellisemmalla käyntinopeus- ja kuormitusalueella.

Julkaistu: 15.7.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.