Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3565

Kysymys:

Tuliko autovero voimaan 01.01.1958? Eli siis jos tuon toisesta EU-maasta 06/1957 rekisteröidyn henkilöauton niin käsittääkseni se olisi autoverosta+alv:sta vapaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Finlex-laitietokannassa ensimmäinen maininta autoverosta on säännös numero 370 / 1962, laki auto- ja moottoripyöräverosta, joka siis on tullut voimaan 1962. Tuo ensimmmäinen autoverolaki on kumottu säännöksellä 482 / 1967.

Tuo vuoden 1962 laki liittyi autojen tuonniin vapauttamiseen säännöstelystä. Se oli alunerin väliaikainen, ja sitä perusteltiin sillä, että sen avulla vältetään autokauppaa kasvamasta niin paljon, että se aiheuttaisi liian suuren kauppavajeen kansantaouteemme.

Laki olisi jatkuvasti voimaan tullakseen vaatinut eduskunnassa 2/3 enemmistön. Tuohon aikaan maassa elettiin aikaa, jolloin hallitukset olivat lyhytaikaisia, ja niillä oli vain niukka enemmistö eduskunnassa, olipa muutama vähemmistöhallituskin. Riittävän enemmistön saaminen oli mahdotonta, joten “tilapäistä” lakia jatkettiin vuosittain.

1967 valtion talous oli jälleen pahassa kriisissä. Tuolloin Suomen markka devalvoitiin 31,25 %, ja samalla autovero rukattiin uuten uskoon. Veroa kiristettiin, ja kun aiemmin pakettiauton saattoi veroitta muuttaa kolmen vuoden käytön jälkeen henkilöautoksi, tämä mahdollisuus poistettiin. Tuolloin elettiin jo ns. kansanrintamahallituksen aikaa, ja hallituksella oli niin vahvan enemistön tuki, että se saattoi jyrätä läpi kaikki lakiesityket, jotka eivät vaatineet perustuslain säätämisjärjestystä eli 5/6 enemmistöä. Jos hallituksella olisi ollut tuo enemmistö, ilmeisesti pankit, vkuutusyhtiöt ja suurteollisuus olisi tuohon aikaan otettu valtion haltuun.

Mutta siitä autoverosta. Aikaisemmin tuontia hillittiin valuutan säästämiseksi lisenssiöinnillä ja lisenssien säännöstelyllä. Ilmeisesti jonkinlainen vero saattoi olla voimassa jo 50-luvun lopullakin, mutta sen suuruudesta ei minulla ole käsitystä. Ehkäpä joku muu viosi antaa lisätietoa tai vinkin, mistä tietoa voisi löytää. Joka tapauksessa sadan prosentin vero säädettiin vasta 1962. Olet siis esimerkkitapauksessasi ilmeisen oikeassa.

Hieman uudempienkaan osalta veron suuruus ei ole ratkaiseva tekijä. Varsinainen vääntö syntyneekin siitä, että mikä on ko. auton markkina-arvo.

Julkaistu: 27.7.2004