Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3559

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikä on maahantuojan/valmistajan vastuu OEM-lisävarusteiden suhteen. Kauanko valmistaja on velvollinen toimittamaan esim. karttapäivityksiä alkuperäiseen navigaatiojärjestelmään?

Nyt esimerkiksi Ford ei pysty toimittamaan 2001-2003 vuosina Mondeoon myytyihin VNR9000-navigaatiojärjestelmiin CD-päivityksiä. Järjestelmää on myyty koko Euroopassa jopa kohtuullisen paljon. Myöskään Visteon, joka laitteen on Fordille tehnyt, ei tule päivitystä enää julkaisemaan, näin he itse ilmoittivat asiaa Visteon LTD:ltä kysyttäessä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tiedustelin asiaa Fordilta, ja sieltä tuli seuraava vastaus:

Navigointijärjestelmien myynnissä periaate on, että auton mukana myydään laite, jonka mukana tulee auton myyntialueen karttaohjelmisto. Ohjelmistopäivityksistä vastaa tämän jälkeen järjestelmätoimittaja tarpeen mukaan. Sama käytäntö on esimerkiksi tietokoneissa.

Asiakkaan mainitsemaan VNR9000-laitteeseen karttavalmistaja Navtech tarjoaa päivityksiä laitteen alkuperäisille myyntialueille (Ruotsi, Tanska, Keski- ja Etelä-Eurooppa). Koska laite ei ole koskaan ollut Suomen myyntiohjelmassa, ei siihen tästä syystä ole myöskään tehty päivityksiä Suomen kartan osalta.

Tällä hetkellä Fordin Suomen myyntiohjelmassa olevien navigaattoreiden karttojen kattavuus riippuu hieman laitteisto/karttatoimittajasta. Pääsääntöisesti pääkaupunkiseutu ja Tampere on katettu tarkkaan ja tämän lisäksi Uusimaa, Häme ja Varsinais-Suomi on katettu tieverkkotasolla. Viimeisimmät päivitykset ovat vuoden 2003 loppupuolelta. Tällä hetkellä uusista päivityksistä ei vielä ole tarkkaa aikataulua olemassa.

Elikkä siis paljastui, ettet olekaan ostanut autoasi navigaattoreineen Suomesta. Mitä ilmeisimmin tilanne siis on se, että navigaattoristasi on jatkossakin hyötyä vain ulkomaan reissuilla. Mutta toimiihan tuo sentään radiona.

Navigointilaitteissa tilanne on sikäli erikoinen, että niiden kartta-cd:t ovat laitevalmistajakohtaisia. Karttatiedostojen lisäksi levyllä on myös laitekohtainen ohjelmisto. Näin ollen tilanne voi olla se, että tätä ohjelmistoa käyttäviä laitteita on niin vähän, ettei niitä varten kannata tehdä uutta levyä. Tilannetta ei helpota se, että Suomen navigointikarttoja on laatinut TeleAtlas, ja Visteon taas on maailmalla yhteistyössä Navtechin kanssa.

Julkaistu: 26.7.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.