Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3558

Kysy autoista - kysymys 3558

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jotkut auton omistajat koittavat säästää bensaa katkomalla ilmastoinnin päälläoloa niin, että ilmastointi laitetaan päälle aina kun sisällä alkaa tulla kuuma ja sammutettaan heti sisätilojen jäähdyttyä. Onko tässä mitään järkeä?Saavutetaanko katkomisella todellista bensan säästöä, vai kuluuko energiaa kenties lähes yhtä paljon, kun kylmäneste joudutaan jäähdyttämään jokaisessa syklissä uudelleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän se tietenkin jonkun tipan säästää ainakin manuaalisessa ilmastoinnissa. Normaalisti kompressori pyörii koko ajan, ja pyöriessään se kuluttaa tehoa. Kompressori kytkeytyy pois ainoastaan jos lämpötila järjestelmässä laskee liian alas, ja sitä tuskin kesäaikana tapahtuu. Ilmastoinnin aiheuttama lisäkulutus on suuruusluokkaa 0,4 litraa tunnissa, normaaliajossa siis noin 0,5 l/100 km.

Energiankulutuksen osalta ajatuksesi ei toimi. Ilmastointijärjestelmä ei ole termospullo, siinä vallitseva kylmyys häipyy välittömästi. Siinähän kompressorilla puristetaan kylmäaine kovempaan paineeseen, jolloin se nesteytyy lauhduttimessa ja tässä vaiheessa luovuttaa lämpöä eli kuumenee. Tämä lämpö päästetään harakoille, kun jäähdyttimen eteen sijoitettua lauhdutinta jäähdytetään.

Mutta järkevyyttä ei hommasta mielestäni löydy. On aika epäterveellistä, jos välillä sisään tulee hyytävän kylmää, sitten taas välillä hikoillaan. Ilmastointia pitäisi käyttää pitämään auton sisätilat tasaisesti miellyttävän lämpöisinä, ei liian kylminä. Manuaali-ilmastoinnilla tämä onnistuu säätämällä lämpötilaa eli laittamalla lämpöä päälle.

Ehdottomasti paras tapa säästää bensaa on jättää kokonaan ajamatta. Ja vaikka ajaakin, tuo puoli litraa sadalla on säästettävissä opettelemalla taloudellisen ajon alkeet. Nykivä ja muuten epätaloudellinen ajotapa hukkaa helposti litran ja enemmänkin.

Ilmastointi on asennettu autoon lisäämään mukavuutta. Sitä kannattaa mukavuuden vuoksi siis myös käyttää. Ei niitä käyttötunteja vuoden mittaan niin kovin monta kerry, että kenenkään talous noiden muutamien lisälitrojen takia romahtaisi. Ja jos ilmastointia ei raaski käyttää, niin eikö kannattaisi ostaa auto ilman koko laitetta? Se on tällöin yleensä aika lailla halvempikin!

Julkaistu: 25.7.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.