Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3463

Tapio Ketonen

Kysymys:

Viedessäni autoni 15000 km.n huoltoon, pyysin henkilökuntaa tutkimaan autoni vaihteensiirron koska peruutusvaihteen kytkentä tuottaa ajoittain vaikeuksia. Elikkä pakkia joutuu rynkyttämään ja joskus on jopa otettava hieman ykkösellä eteenpäin…

Huollossa ei löydetty vikaa vaan kertoivat sen olevan normaalia, pakkia kun ei ole synkronoitu. Onkohan noin? Ainakaan vanhemmissa autoissani en ole moista ominaisuutta huomannut….

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa synkronointi ei helpota vaihteen kytkeytymistä auton seistessä, melkeinpä päinvastoin. Kytkeytymisen helpottamiseksi kytkeytyvien osien, joko kytkentä holkkien ja -hampaiden tai siirrettävien hammaspyörien hampaiden toisensa kohtaavat päät on viistottu, ja vaikkeivät ne kytkettäessä sattuisikaan aivan millilleen oikealle kohdalle, viistous kääntää rattaita sen verran, että vaihde kytkeytyy.

Joissakin autoissa peruutusvaihde on hankala ja jäykästi kytkeytyvä. Valmistajat eivät aina paneudu asiaan riittävästi. Suosittelen, että pyydät päästä kokeilemaan toista samanlaista autoa. Jos siinäkin pakki tuntuu samanlaiselta, silloin kyseessä on ominaisuus eikä vika. Usein käy niinkin, että vaihteisto muuttuu ajan ja käytön myötä herkemmäksi.

Julkaistu: 7.6.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.