Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3455

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kävisikö Yaris versoon 15 tuuman 185-195 tyyppiset kesärenkaat?Miten ajo ominaisuuksiin vaikuttaa tuuman koko ero kesällä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eipä tunnu sinulla olevan kovin paljon tietoa renkaista, kun et ota huomioon lainkaan profiileja eli poikkileikkaussuhdetta. Oleellinen asia auton rengaskokoa muutettaessa on, että renkaan ulkohalkaisija eli vierintäkehä säilyy samana. Näin nopeusmittarin virhe säilyy hyväksytyissä rajoissa. Jos siis haluat vaihtaa alkuperäisen koon 175/65R14 15-tuumaiseksi ja 185 tai 195 milliä leveäksi, uuden renkaan ptiää olla tosi matalaprofiilinen.

Alkuperäisen renkaan vierintäkehän pituus on 1 770 mm. 185/55R15-koolla normien mukainen vierintäkehän pituus on 1 773 mm, käytännössä siis sama. Koossa 195/50R15 vierintäkehä on 1 748 mm, 205/50R15 on lähempänä oikeaa, sillä sen normien mukainen vierintäkehä on 1 778 mm.

Näiden sopivuus Yaris Versoon on arvoitus, mutta ainakin mukavuus kärsii, sillä matalan renkaan joustavuus on paljon pienempi. Kuopat tuntuvat merkittävästi terävämmin, ja rengasmelu kasvaa.

Ajettavuuteen tuollaisilla renkailla on todennäköisesti heikentävä vaikutus. Vetely urissa lisääntyy, joten ohjauksen ominaisuudet kärsivät. Merkittävin asia tietenkin on, että ulkonäkö muuttuu. En sanoisi, että se välttämättä paranee, se on niin henkilökohtainen arvostuskysymys. Ainakin voit viestittää, että rahaa löytyy. Aluvanteille laitettuna tuollaiset kumit maksavat likimain maltaita. Lisäksi niiden kestävyys on paljon normaalikumeja heikompi, joten ajolle tulee sitäkin kautta hintaa.

Eli siis: Jos ymmärrät auton ajettavuudesta mitään, niin et laita Varikseen tuollaisia kumeja. Mutta jos ymmärrät ajettavuudella sitä, että jos käännät rattia vasemmalle, auto kääntyy vasemmalle, niin siitä vain ylileveitä renkaita ostamaan. Ja muista käydä katsastusasemalla hakemassa renkaillesi hyväksymismerkintä rekisteriotteeseen, jos päädyt kokoon, jota ei ole merkitty rekisteriotteen tietoihin.

Julkaistu: 3.6.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.